יחי אדוננו מורנו ורבנו מלך המשיח לעולם ועד
תוכנית ל׳ | רמת החייל | נווה שרת

בית חב"ד רמת אביב

אלמגור 18 תל-אביב

יום מאחד ומחבר

הילדים והוריהם צמאים למעט יהדות אמיתית. בתחושתם הפנימית אין הם מנותקים כלל וכלל, אלא שמעולם לא זימנו לידם אפשרות ממשית להשתתף בפעילות יהודית מקורית.

אנו חיים בימים של קיטוב חמור בין חלקי העם בישראל. יש קיטוב בין מה שמכונה 'ימין' ו'שמאל', והוא מוצא את ביטויו בעיקר בזירות הפוליטיות. אולם הקיטוב בתחום הדתי יוצר לדאבוננו שתי קבוצות שמתרחקות זו מזו. מתפתחים ציבורים שכמעט אינם נפגשים זה עם זה וחיים במעגלים נפרדים.

הניכור הגובר והולך למסורת ישראל מעמיק את הקיטוב. הדור הצעיר אינו מכיר כלל את עולם המושגים של היהדות. אפילו את אישי התנ"ך אין הוא יודע, והוא מתקשה לקרוא פסוק בתנ"ך כהלכתו.

כל מי שרואה את המציאות לאשורה ויש בו תחושת אחריות להמשך עתידו של עם-ישראל, חייב להיות מודאג לנוכח מגמה זו. אין כיום משימה לאומית חשובה יותר מלאחד מחדש את כל חלקי העם, ומלהקנות למאות-אלפי ילדים, הלומדים בבתי-ספר ממלכתיים, זיקה יהודית שורשית.

רואים צימאון

זכה רבי שמעון בר-יוחאי שדווקא יום ההילולה שלו – ל"ג בעומר – נעשה בפועל ליום שמצליח לאחד מאות-אלפי ילדי ישראל סביב התורה ומצוותיה. זכה הרבי מליובאוויטש, שקריאתו לקיים בל"ג בעומר תהלוכות של ילדים, נתקבלה בכל תפוצות ישראל, והמוני ילדים, מכל חוג, עדה, זרם ואורח-חיים, משתתפים בהן.

כל מי שהשתתף בעבר בתהלוכות האלה נוכח עד כמה הילדים והוריהם צמאים למעט יהדות אמתית. בתחושתם הפנימית אין הם מנותקים כלל וכלל משורשי חיוּתם, אלא שמעולם לא זימנו לידם אפשרות ממשית להשתתף בפעילות יהודית מקורית.

הפעילים המארגנים את התהלוכות רגילים לזרם הפניות אליהם בעת האירוע ואחריו: מתי יש עוד אירועים כאלה? איפה יש מועדונים וחוגים ביהדות לילדים? למה אין מלמדים בבתי-הספר את מורשת ישראל? למה כלי-התקשורת אינם מציגים את הפעולות היפות האלה לכל עם-ישראל?

לבוש חדש למנהג עתיק

לתהלוכות האלה יש משמעות רבה ביותר בשבירת המחיצות המבדילות בין חלקי העם. האווירה שמשרים הפוליטיקאים וכלי-התקשורת מרימה חומה בין הציבור הדתי לזה שאינו שומר מצוות. חומה זו מעכבת רבבות יהודים, שנשמתם צמאה למילה יהודית, מלפנות אל הכתובת הנכונה. כאן, בתהלוכות ל"ג בעומר, הם חשים פתאום שכולנו עם אחד ושכל המחיצות הללו מלאכותיות ונטולות יסוד.

ובעצם, התהלוכות אינן אלא לבוש חדש למנהג יהודי עתיק בל"ג בעומר. בקהילות ישראל בעבר נהגו המלמדים לצאת עם תלמידיהם לשדה, לשחק במשחקי חץ וקשת, לספר להם על רבי עקיבא ורבי שמעון בר-יוחאי ולהעניק לילדים חוויה יהודית מיוחדת במינה. בימינו אנו מגשימים רעיון בסיסי זה על-ידי התהלוכות.

בספר הזוהר נאמר שבימים הסמוכים לביאת המשיח אף ילדים קטנים יֵדעו את סודות תורת הנסתר, וזו תהיה ההכנה לקראת הגאולה הקרובה. זו המשימה המוטלת על כולנו בימים אלה של ערב הגאולה – להביא את אור התורה לכל יהודי, ובמיוחד לכל ילד יהודי, ובמהרה נזכה לצאת בתהלוכה הגדולה והמרכזית לקבל את פני משיח-צדקנו.

הרב מנחם ברוד הוא דובר חב"ד ועורך העלון השבועי 'שיחת השבוע'.

מערכת האתר

השאירו תגובה

השאר מחובר!

אל תפספס את המגזין האיכותי שלנו שמכין אותך לשבת